Article

Comunicat sobre l'elecció de Laia de Nadal com a nova rectora de la UPF

per
Nucli de la FNEC a la UPF
19/4/2023

Des del nucli de la FNEC a la UPF volem expressar la nostra preocupació envers la recent elecció de la nova rectora, Laia de Nadal. Durant els darrers dies de la campanya electoral, la FNEC va ser la primera entitat a posicionar-se sobre la candidatura única, tot expressant les greus mancances que ens havien dut fins a aquest escenari i obrint-li la mà perquè es fes seves les nostres idees i propostes, fins ara completament ignorades. 

També valorem molt positivament que d’altres associacions i representants dels estudiants hagin alçat la veu davant l’espectacle que han suposat aquestes eleccions, i les accions dutes a terme per revertir el greuge que suposava tenir una única candidata sense contingut en el seu programa electoral i sense predisposició a escoltar les demandes col·lectives.

Malgrat tots els esforços, la candidata ha estat escollida nova rectora de la UPF, però estem molt orgullosos dels resultats obtinguts, els quals posen de manifest la manca de legitimitat de la nova rectora i que haurà d’arrossegar durant tot el seu mandat, ja que una àmplia majoria de la comunitat universitària s’ha oposat de manera clara al seu projecte.

Ens preocupa que una decisió tan important com són les eleccions a rector hagin esdevingut una autèntica farsa i ens resulta alarmant que la vertadera elecció es prengui de manera encoberta i per un nombre molt reduït de persones: una tendència instaurada que venim observant des de les anteriors eleccions i que només evidencia una profunda deriva antidemocràtica dels òrgans de poder de la Universitat.

Considerem, doncs, que s’està limitant la pluralitat i la diversitat d’opinions, les quals són essencials per a un debat constructiu i per a la millora contínua de la institució. Des de la FNEC sempre hem apostat per una universitat catalana, moderna i de qualitat, una visió compartida per gran part de la comunitat universitària i que cada cop resulta més difícil de constatar davant aquests fets. 

Per aquestes raons, demanem la dimissió de Laia de Nadal i instem a fer un canvi real en termes democràtics; només així podrem garantir que la UPF es mantingui com un referent en l’ensenyament superior.

Estarem ben atents a cadascuna de les accions que prengui el nou equip de govern i volem reiterar que, en un exercici de fiscalització contínua d’aquest mandat, no tolerarem ni un sol pas enrere que es pretengui fer en detriment de la llengua catalana i dels drets dels estudiants.

Nucli de la FNEC a la UPF

Barcelona, 21 de febrer de 2023